Negen jaar lang (2007-2015) was ik voor Nederland de coördinator van de relatie met Vlaanderen rond het mondingsgebied van de Schelde.

Een periode waarin mijn Vlaamse collega en ik een bijdrage mochten leveren tot een nieuwe zwaai aan een grenskwestie  die terugging tot de val van Antwerpen in 1585 en vermoedelijk nog wel verder.

Mijn presentatie zal eerst de geografische en historische context schetsen waarin wij werkten, en vervolgens uiteenzetten langs welke stappen wij uiteindelijk zijn uitgekomen bij een samenwerkingsverdrag met werkafspraken die de Schelde voor onze beide landen een duurzamer toekomst moeten bieden.

Als afsluiting geef ik aandacht aan de succesfactoren van onze aanpak. 

Bijeenkomst op 16 januari 2023

Aanwezig: Ger, Evert, René, Jan Pieter, Ronald, Jan, Frans, Theo, Willem, Bart, Krijn, Emile, Piet, Carel, Rijn, Ludie, Paul

Voordracht van Carel de Villeneuve (Probus 1) over De Schelde; Tweestromenland

  • Carel is als ambtenaar van Verkeer en Waterstaat jarenlang betrokken geweest bij de Belgisch-Nederlandse projectgroep m.b.t. beheer en toekomst van het Scheldegebied.
  • De Schelde is een estuarium met getijden; de getijdewerking is tot in Gent merkbaar. Vroeger liep de vaargeul door de Oosterschelde.
  • In de loop der geschiedenis waren er diverse afsluitingen van de Schelde, en wrijvingen met België, ook over het uitdiepen van de Schelde en wie dat betaalt. Vanaf 1999 zijn er onderhandelingen geweest tussen Vlaanderen en Nederland, met telkens drie hoofdonderwerpen: bescherming tegen overstroming, vaarweg en economie, en natuurwaarde. Er is gewerkt aan een langetermijnvisie: een integrale aanpak van Gent tot de Scheldemonding.
  • Carel beschrijft de procedures die gevolgd werden: een projectorganisatie waarin alle betrokkenen, overheden en belanghebbenden een dialoog konden voeren, gericht op de toekomst. Dat leidde tot een grote mate van eensgezindheid. Alleen het besluit omtrent de inundatie van de Hedwigepolder wordt met grote vertraging uitgevoerd.

Auteur: Emile

Opmerking: Op 4 april 2022 gaf Carel een presentatie over zijn grootvader (een Nederlandse Indonesiër).