Bijeenkomst op 6 februari 2023

 

Bijeenkomst 6 februari 2023: Rian van Meeteren (Probus Teijlingen 2) over de Oorlog na de Oorlog (Polen, Oekraïne en Rusland 1917-1923)

Aanwezig: Evert, Frans, Ronald, Krijn, Theo, Anton, Willem, Bart, Piet, Emile, Francis, Ludie, Ger, Rijn, Jan Pieter, Paul

 

 

Voordracht van Rian van Meeteren

  • Spreker is gepromoveerd in de scheikunde (moleculaire genetica) en werkte lang in de farmaceutische industrie. Studeerde in 2012 ook af in de militaire geschiedenis.
  • Rond 1610 was Rusland op z’n zwakst; Oekraïne was Pools, onderdeel van het Pools-Litouwse Gemenebest. In de eerste ‘Poolse deling’ (1772) komen Zuid-Polen en West-Oekraïne bij Oostenrijk; op het Congres van Wenen krijgt Rusland veel grondgebied erbij.
  • Dus komt het Oekraïens nationalisme op; het Oekraïens (Roetheens), een Oost-Slavische taal die nogal van het Russisch verschilt, wordt door Alxander II verboden. In 1917 wordt een zelfstandig Oekraïne uitgeroepen als deel van de federatie Rusland. Lenin en zijn bolsjewistische revolutie krijgt tegenstand van de Witten (oude machthebbers), anarchisten en nationalisten.
  • Spreker behandelt kort de diverse oorlogen na 1918: de Russische oorlog (Trotsky tekent na de operatie Faustschlag de vrede van Brest-Litovsk), het rode offensief naar het Westen, de Pools-Oekraïense oorlog (West-Oekraïne rond Lviv verklaart zich onafhankelijk) gelijktijdig met de Russisch-Oekraïense oorlog. Bij de Vrede van Riga (1921) komt West-Oekraïne bij Polen en de rest bij Rusland; er volgt een tijd van landverhuizingen, verdelging van de boeren in Oekraïne (Stalin wilde de graanopbrengsten confisceren) en hongersnood. De Oekraïners voelden zich door WO II gesteund door Duitsland, vandaar dat Putin nu nog spreekt over nazi-regiem…
  • De voordracht is op internet te vinden.

 

Powerpointpresentatie: Polen, Oekraïne en Rusland