Videobijeenkomst op 1 februari 2021
Deelnemers (20): Anton, Ronald, Hans R, Krijn, Piet, Carel, Paul, Jan, Theo, Evert, Bert T., Rijn G., Francis, Rijn K., Kees van der Leer (gast), Frans & Bart, Emile, Ger, Hans S.
Algemeen:
- Het nieuwe papieren ledenboekje kan bij Jan de Coo worden afgehaald; dank aan Jan voor zijn goede zorg.
- Nieke van Weerden, weduwe van Hein Marchant, heeft te kennen gegeven geen geassocieerd lid te willen worden, terwijl Lidi Hofland in een verpleeghuis is opgenomen en op verzoek van haar familie niet meer in de lijst is opgenomen.
- De Algemene Ledenvergadering 2021 zal worden gehouden op 19 april; de stukken zullen tijdig worden toegestuurd.
- Evert en Bert stellen ons op de hoogte van het wel en wee van Gerrit, Gerard en Jos.
- De verslagen van de besprekingen zullen direct na de bijeenkomsten aan de leden worden rondgemaild. Ronald zal ze ook opnemen op de website, terwijl aan het eind van het jaar een document zal worden gemaakt, waarin alle verslagen over dat jaar zijn opgenomen.
Presentatie door Ger Visser over het Leeuwendaal
- De wijk Leeuwendaal (die 2% van Rijswijks grondgebied omvat) wordt omsloten door Haagweg, Geestbrugweg, Haagse Trekvliet en Delftse Vliet en is gelegen op de strandwal die van Naaldwijk naar Leiden loopt. In beide plaatsen waren ooit Romeinse vestigingen, verbonden door de gracht van Corbulo. De Vliet is gegraven rond 1150, de Trekvliet rond 1845.
- In het gebied stichtten de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Nazareth, overgekomen uit Vlaardingen, in 1466 een klooster, dat 1/3 van het huidige Leeuwendaal omvatte. Het klooster verwierf, ook buiten Rijswijk, veel andere bezittingen; er was een belangrijke schenking door zuster Ceelken van den Burch (van de Burch, het huidige Don Bosco). Na de Reformatie begon de teruggang, zodat de zusters uiteindelijk introkken in een klooster in Leiden. Het huis en het land werden aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog geconfisceerd en gesloopt.
- In 1593 koopt Jan Harck het landgoed, dat in de loop der tijd 18 eigenaren zal hebben. Ridder Van Boele verfraait het in de 17e eeuw en bouwt aan de Vliet de ‘koepel van Boele’. Koechlin verkoopt het landgoed (eind 19e eeuw) om er woningen op te bouwen; hij blijft in het landhuis wonen. Sinds 1943 wordt het huis niet meer bewoond; het wordt in 1950 gesloopt; op die plek staat nu een portiekflat.
Leeuwendaal in 1855 (P.J. Lutgers)
bezien vanaf de Vliet[/p]
Auteur: Emile Verviers