Zoombijeenkomst op 16 nov 2020
Deelnemers (18):
- Anton, Ronald, Paul, Jan, kandidaat Francis Ruygt, Ger, Bert T., Evert, Krijn, Piet, Carel, Hans S., Rijn vK., Emile, Theo, Frans & Bart, Jules.
Algemeen:
- Lien Bergshoeff is overleden.
- Andie Sie zegt zijn lidmaatschap op, omdat hij nauwelijks meer in Nederland zal zijn.
- Het ledenboekje, dat blijft bestaan, moet dus door een ander worden verzorgd; Ronald de Groot biedt zich daarvoor aan, maar andere liefhebbers hebben voorrang.
- Hans Scheffers denkt na over wie voor de functie van assistent-socius kan worden gevraagd.
- Theo doet de suggestie, dat de socius aan iemand die in problemen zit, eerst aan hem zelf moet vragen of dat bij de andere leden bekend mag worden.
- Ludie van Slobbe is – na Anton, Krijn en Emile – nu ook geveld door corona.
- Anton verzoekt iedereen, die oude distributielijsten hanteert, ervoor te zorgen dat daarop niet meer de namen voorkomen van leden die zijn overleden of afscheid hebben genomen.
- Kandidaat-lid Francis Ruygt woont deze sessie bij. Hij stelt zich kort voor. Francis is 71 en 8 jaar met pensioen. Hij woont in het Bous de Jongpark, is gehuwd en heeft twee dochters, die in musea werken. Hij is econometrist en actuaris, heeft 38 jaar voor Nationale Nederlanden en ING in het risicobeheer gewerkt en was 20 jaar betrokken bij de Internationale Actuariële Vereniging.
Echt gebeurd:
Wat is mij gebeurd? zondag 1 november ben ik per ambulance naar het Reinier de Graaf ziekenhuis gebracht.
We hadden ons een week eerder laten testen op COVID-19 en die test was voor Corrie en mij positief.
We weten hoe we besmet zijn maar daar heb je verder niets aan!
Ik ging aan de zuurstof (we hebben zo’n saturatiemeter) en je krijgt een kuur Dexamethason, Na 2 dagen in Reinier de Graaf kreeg ik het bericht: we hebben slecht nieuws. Schrikken, maar dat nieuws bestond eruit dat ik het kader van spreiding van COVID-19 patiënten over het land verhuisd ging worden naar het ziekenhuis in Emmen (!). Viel niets te kiezen.
Na 2 dagen ziekenhuis daar ging ik naar een COVID-19 revalidatie oord, een paar km verderop.
Daar ben ik een week geweest. En gretig gebruik gemaakt van de fysiotherapie! Verder lange, saaie dagen!
Afgelopen donderdag ben ik door mijn zoon Sanne opgehaald (zie zelf maar hoe je thuiskomt).
Een genot om weer thuis te zijn en in het eigen bed te slapen. Dat lukt in een (aanvankelijk) tekort ziekenhuisbed allerminst goed!
Vooralsnog is het alles met een sisser afgelopen! Daar ben ik dankbaar voor. Ik noem het “humor” dat ik een brief van de longarts in Delft kreeg voor een telefonisch consult op 21 december …… .
Groet, Krijn
Presentatie door Jules Oysterman:
- Jules schetst de ruimterace: de Spoetnikreis (1-10-1957); de eerste mens in de ruimte (Yuri Gagarin 12-4-1961) en daarna John Glenn (20-2-1962); de maanlanding van Neil Armstrong en Buzz Aldrin op 20-7-1969.
- Hierna werd de focus op de aarde gericht: er werden duizenden satellieten gelanceerd (1300 door de VS), meestal commercieel, zodat er duizenden rondzweven die niet meer werken (ruimtegruis, dat een bedreiging vormt voor recente ruimtevluchten). De EU startte het Galileoproject om voor navigatiesystemen niet afhankelijk te zijn van de VS.
- Ruimtestations in de lage aardbaan: Saljoet 1971, Skylab (VS 1973/79); MIR (USSR 1986-2001), Tiangong 1 (China 2011/18). Het International Space Station (ISS) is al sinds 20-11-2000 bemand; gisteren startte er weer een commerciële vlucht naar het ISS.
- Raket-technologie: In 1944 werden V2-raketten vanuit Rijswijk gelanceerd; Werner von Braun nam de technologie mee naar de VS. De V2 was 14 meter hoog, huidige raketten tot wel 118 meter.
- Voertuigen naar het ISS: Soyuz; Nasa Space Shuttle; sinds 2019 SpaceX van Elon Musk (Tesla auto’s) waarmee 7 mensen intact kunnen teruglanden op aarde.
- Door en voorbij het zonnestelsel: De Voyager 1 en 2 (1971) zijn nu voorbij ons zonnestelsel (23 miljard km). Alle planeten zijn wel bezocht, en ook ‘ruimterotsen’ zoals Bruno. Mars is het meest verkend. De toekomst is vooral commercieel: Jeff Rezos, Richard Branson, Elon Musk.
- Nasa wil een maanbasis maken, met een nieuwe maanlanding in 2024? Het Artemisprogramma met eerst een ruimtestation om de maan heen. Op lange termijn wil men Mars koloniseren (er is water en CO2), met bases ondergronds vanwege ruimtestraling. SpaceX wil een ‘lijndienst’ voor 100 personen naar Mars. Problemen: de afstand, de lange communicatie, gebrek aan water, gebrek aan zwaartekracht, eenzaamheid en psychische spanning.
Auteur: Emile Verviers
Bericht van Jules:
Voor degene die verder geïnteresseerd is n.a.v mijn presentatie.
Gisteren heb ik even gememoreerd dat de eerste echte commerciële vlucht met bemanning naar het ISS een feit is. Dragon heeft wel al eerder vracht verzorgd.
De Russen hebben nu het nakijken, want ze verliezen een flinke inkomsten bron. Per Soyuz vlucht (max 3 mensen) rekenden ze ongeveer $ 80 mln. Dragon kan max 7 astronauten vervoeren en een vlucht kost NASA ‘ maar’ $ 50 mln.
SpaceX heeft de kosten flink kunnen reduceren o.a. omdat Falcon raketten herbruikbaar zijn. Landen na lancering weer autonoom op land- of zeeplatform. Spectaculair om te zien.
‘Astronauten geven rondleiding door de Dragon-capsule van SpaceX’
https://www.nu.nl/284389/video/astronauten-geven-rondleiding-door-de-dragon-capsule-van-spacex.html