Zoombijeenkomst op 7 dec 2020
Deelnemers (19):
- Anton, Ronald, Krijn, Jan van der Mast (spreker), Evert & Jan Pieter, Carel, Paul, Rijn vK, Frans & Bart, Theo, Hans R., Bert T., kandidaat Francis Ruygt, Piet, Ger & Rijn G., Emile, Jan.
Algemeen:
- Jan de Coo gaat het ledenboekje verzorgen; allen wordt gevraagd om hun bijdrage daarin te checken.
- Vanwege de gezondheid van Paul Hofstra blijft Piet Weijers voorlopig nog penningmeester.
- Geassocieerd lid Irene Butijn is verhuisd naar Bergen maar blijft nog geassocieerd lid; de Probus-archiefstukken die zij nog in bezit bleek te hebben zijn via Frans Sloet overgedragen aan de secretaris.
Presentatie door Jan van der Mast over Jacques van Marken
- Jan van der Mast (*1961), stedenbouwkundige, is een Nederlands schrijver die in 1994 debuteerde. Hij schreef ook voor toneel en richtte een theatergroep op. In 2016 verscheen zijn roman Agneta (over het dubbelleven van Van Marken) en in 2019 zijn biografie over de ondernemer Jacques van Marken.
- Jacques van Marken (1845-1906) was een Delfts ondernemer; hij is vooral ook bekend om de sociale aspecten van zijn ondernemerschap.
- Hij voerde op het welzijn van de arbeiders gerichte verbeteringen door, zoals een ongevallenverzekering, winstdeling, bedrijfsopleidingen, scholing voor de kinderen, bouw van een fabrieksdorp (het Agnetapark in Delft; met een gemeenschapshuis, een coöperatieve winkel en een speeltuin) en uitstapjes. Als eerste stelde hij een ondernemersraad in en een bedrijfsblad. Hij wil arbeid en kapitaal verzoenen.
- In 1867 studeerde hij af aan de Polytechnische School in Delft. In 1869 trouwde hij met Agneta Matthes, en richtte de NV Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek op en later de Nederlandsche Olie Fabriek (om olie te produceren uit aardnoten (later Calvé).
- In 1880 was hij de eerste Nederlander met een telefoontoestel in huis. Ook zijn vrouw had een eigen onderneming: de parfumfabriek Parfumerie Maison Neuve. Ze nam later de zorg op zich voor de buitenechtelijke kinderen van Van Marken.
- Van Marken deed veel aan public relations: hij fêteerde 300 bakkers uit Engeland (met rijtoer in Den Haag), liet Toorop posters maken (‘slaolie-stijl’), en organiseerde bij het 25-jarig bestaan een grote optocht en een maaltijd voor 1000 personen. Op elke 30 juli was er een Gemeenschapsdag, waar wel 11000 bezoekers kwamen.
Auteur: Emile Verviers
Zie ook de website: www.janvandermast.nl