Zoommeeting op 4 oktober 2021

Evert van de Graaff over Klimaatverandering en Energietransitie (3)

Aanwezig: Anton, Paul, Bart, Frans, Piet, RijnG, RijnK, Ger, Evert, Jan, René, Ronald, HansS, Krijn, Theo, Jules, Jan Pieter, Emile.

Algemeen

  • Anton en Emile melden dat het bestuur voorstelt om, gelet op de krappe beschikbare ruimte in Van Ouds het Nest, voor fysieke bijeenkomsten (al dan niet tijdelijk) uit te wijken naar Paviljoen te Werve. Er zijn leden die in elk geval de komende tijd niet willen deelnemen aan bijeenkomsten in het Oude Nest. Het Paviljoen heeft een beduidend grotere ruimte, biedt goedkopere lunches aan (afwisselend warme en koude lunch) en beschikt over audiovisuele hulpmiddelen. Afhankelijk van de ontwikkelingen rond corona en onze ervaringen met het Paviljoen kunnen we altijd weer anders besluiten.
  • HansS vindt bijeenkomen in het Oude Nest vooralsnog onacceptabel; Theo hoopt echter dat we slechts tijdelijk uitwijken. Enkele leden vinden de kwaliteit van de lunches in het Paviljoen minder dan in het Oude Nest, anderen (en onze zusterclub) vinden de lunch behoorlijk.
  • Er wordt besloten om de komende fysieke bijeenkomsten te houden in het Paviljoen. Volgend jaar kunnen we bezien of we weer gebruik gaan maken van de diensten van het Oude Nest. De secretaris stuurt hierover een mail aan de leden.
  • Het aantal deelnemers aan een vergadering moet de vrijdag vóór elke bijeenkomst worden doorgegeven. De oude regel gaat dus weer gelden, dat men zich uiterlijk op de voorafgaande donderdag afmeldt bij de secretaris (verviersbeker@hetnet.nl) èn bij de inkomend secretaris (rkdegroot@gmail.com).
  • Evert meldt dat het naar omstandigheden goed gaat met Gerrit, die weer uitziet naar onze bijeenkomsten.
  • Bart vraagt de Evenementencommissie of er nu ook niet weer excursies kunnen worden georganiseerd; er liggen nog plannen voor excursies.

Evert van de Graaff houdt zijn derde inleiding over Klimaatverandering en energietransitie

  • Evert geeft een korte samenvatting van zijn eerdere lezingen over dit onderwerp. Het klimaat verandert continue, er is geen 1:1 relatie met CO2 dat bovendien niet de enige boosdoener is, de rol van oceaanstroming blijft onderbelicht en de informatie over klimaatverandering eenzijdig en beperkt.
  • De klimaatvoorspellingen worden gedramatiseerd en de haalbaarheid van maatregelen overschat. De maatschappij draait immers om constante en goedkope beschikbaarheid van energie.
  • Wind- en zonne-energie zijn niet permanent beschikbaar en vergen dus òf een enorme opslag òf een terugvalsysteem (met verdubbeling van kosten).
  • Er zijn wereldwijd ruim 600 kolencentrales in de planning maar omdat 1/3 van de mensheid leeft in energie-armoede (en stookt op koeienstront) zal men aan overleven en welvaartsgroei hogere prioriteit geven dan aan het ‘redden van het klimaat’.
  • Meer elektrisch rijden betekent dat er een groot tekort komt aan batterijen; dan moeten gigantische mijnen worden geopend (niet bij ons!) met veel afval en energieverbruik.
  • Plannen voor uitstootvermindering worden méér dan gecompenseerd door de groei van de wereldbevolking en de economische groei in arme landen. We verlagen onze uitstoot door de industrie naar elders te verplaatsen. Biomassa stoot dubbel zoveel CO2 uit als gas en geldt toch als ‘duurzaam’.
  • Het echte probleem is de toename van de wereldbevolking; de vier miljard mensen die er deze eeuw bijkomen willen óók welvaart. Wensen om energie én schoon én goedkoop én betrouwbaar (leveringszekerheid) te maken kunnen niet worden gecombineerd; dus moeten we onze woonomgeving aanpassen aan de klimaatverandering.