Videobijeenkomst
Op 6 juli 12:00 uur is er een tweede “zoom” videobijeenkomst gehouden.
Het is wederom 19 leden gelukt om daar aan deel te nemen. Enkele leden hebben een laptop gedeeld.
Na zo’n lange tijd van afwezigheid waren de leden blij elkaar weer te zien, maar het gezamenlijke drankje en de maaltijd werden wel gemist. Carel gaat overleggen met de beheerders van Van Ouds ‘t Nest of we in augustus het grote terras achter voor onze bijeenkomst kunnen gebruiken waarbij de 1,5m afstand gehandhaafd kan worden.
Anton Spee trad op als host en luidde de spreker, Ronald de Groot, in.
De titel was “Verborgen Verleden”, waarin hij de zoektocht naar zijn voorouders beschrijft.
Na het raadplegen van het archief in Amsterdam en de gegevens van de Mormonen is die zoektocht geëindigd in 1727. In dat jaar werd de doop van voorouder Jacob Jacobs in Ottensen vermeld. Verdere gegevens over de ouders Berend Jacobs en Engel Elhart zijn niet gevonden. Hun woonplaats was Oevelgönne aan de oever van de Elbe, bij Ottensen en Altona, destijds Deens gebied naast het Pruisische Hamburg.
Jacob Jacobs vertrok in 1753 naar het waddeneiland Juist, waar hij trouwde en een gezin stichtte. Zijn broer Jan Jacobs volgde twee jaar later. Zij waren schippers en voeren naar de Noorwegen, Frankrijk en de Oostzeelanden, Op Juist werd hun achternaam verlengd tot Jacobs de Groot, wellicht om verwarring met een andere Jacob Jacobs te vermijden. Die andere werd Jacob Jacobs de Kleine genoemd.
De tijd van Jacob Jacobs de Groot op Juist eindigt met een schipbreuk tijdens een hevige storm bij Schiermonnikoog in 1775. Zijn vrouw overlijdt in 1811 op Juist. Hun zoon Berend Jacobs de Groot vertrekt na de Napoleontische tijd in 1815 met zijn hele gezin naar Nederland om daar als binnenschipper de kost te verdienen.Op 58 jarige leeftijd (1829) overlijdt hij op zijn schip “De Hoop” te Wichelen (het huidige België). Zijn weduwe, Rena Mos, neemt het schippersbedrijf over, met haar oudste zoon Egbert als schippersknecht. Zij vestigen zich in Amsterdam.
Eventuele onderwerpen voor vervolgvoordrachten:
- Vermeldingen van Jacob Jacobs de Groot in het Sonttolregister.
- Krantenartikelen met Jacob: Sonttolpassages, veiling van scheepsaandelen,
- Notariële akten, waarin vooral de beschrijving van de ellende van de zeereis tijdens noodweer de aandacht trekt.
Verder een aanvulling hierop door secretaris Emile Verviers:
Zoommeeting 6-7-20: Ronald de Groot
Verborgen verleden; stamboom van familie De Groot
-
De grootvader van Ronalds grootvader is geboren op het Waddeneiland Juist, naast Borkum. Ronalds zoektocht bracht hem naar archieven en kerkregisters in Aurich en in dorpen die thans bij Hamburg behoren (Altona, Ottensen, Oevelgönne aan de Elbe-oever).
-
Juist is een eiland van 17×0,5 km; destijds onder Pruisisch beheer, met een eilandvoogd (tevens kroeghouder en marskramer); de bestuursinstructies waren in het Nederlands. Er was één schoolklas; belasting werd geheven voor o.a. eierrapen.
-
Er waren twee broers, beiden hadden een schip; de winterhaven van Juist was de haven van Dokkum; in het Burgerboek van Dokkum is ook een register van Juister schippers.
-
Op 11 november 1775 is Jacob de Groot, op een vaart met graan van Koningsbergen naar Amsterdam, vlak voor de kust van Juist vergaan.