Zoomsessie gehouden op maandag 7 september 12:00 uur

Deelnemers: 18 (Anton, Ronald, Jan, Theo, Hans, Piet, Carel, Paul, Emile, Jules, Rijn v. K., Frans, Krijn, Ger & Rijn G., Bart, Evert, (Bert T.))

Algemeen:

  • Anton opent de sessie en staat stil bij de recent overleden oud-leden en geassocieerden: Ep van Marle, Willem Quaak, Henny Versteegh, Geeske van der Goot, Corry Nobbe en Loeki Lokerse.
  • Er wordt een nieuw ledenboekje gemaakt.
  • Evert zal op 21 september 202 tijdens een zoommeeting een presentatie geven over Brunei-indrukken van een ex-patriate.
  • Paul maakt melding dat hij in het ziekenhuis opgenomen is geweest vanwege een maagbloeding, veroorzaakt door bloedverdunners. Hij is gelukkig goed hersteld.
  • Bert Toet vertrekt voortijdig uit de zoommeeting omdat hij geen geluid waarneemt.

 

Voordracht van Anton Spee: “We boffen maar met onze kosmos”

 

Begrippenlijst:

Lemaître S.J. = Georges Henri Joseph Edouard Lemaître (1894-1966), Societas Jesu (Orde der Jezuïten)

Hoyle – nucleosynthese, triple-alfaproces

K.N = kan niet

zwakke w.w. = zwakke wisselwerking => zwakke kernkracht

sterke w.w. = sterke wisselwerking =>sterke kernkracht

e=m, d.w.z. elektriciteit en magnetisme zijn twee onderdelen van dezelfde wisselwerking (atomaire aantrekking of afstoting).

2/1 H = Deuterium waterstofatoom met massagetal 2 (1 protron + 1 neutron) en atoomnr 1 (aantal protonen en plaats in het periodiek systeem van Mendelejev)

1/1 p = proton (massa 1, lading +1)

1/0 n = neutron  (massa 1, lading 0)

m(n) >m(p), d.w.z. de massa van een neutron is iets groter  dan die van een proton.
rustmassa van een proton is 1,672.623.1 × 10^27 kg of 938 MeV/c^2 

e = elektron (massa (bijna) 0, lading -1)

ν = neutrino (massa (bijna) 0, lading 0)

Antropisch principe – idee dat er een nauw verband bestaat tussen ons mens-zijn en de eigenschappen van het heelal. 

Dia’s:


 

Verslag:

Auteur Emile Verviers

  •  Anton behandelt in vogelvlucht de opeenvolgende ideeën over (de ontwikkeling van) onze kosmos: Ptolemeus, Copernicus, Kepler, Newton, Einstein (die nog een ‘stabiel universum’ aannam), Hubble (die een uitdijend heelal leert) en Lemaitre sj (die de theorie van de ‘big bang’ ontwikkelde, aldus genoemd door Hoyle).
  • Hij gaat in op het ontstaan van grotere structuren: van atomen tot nevels en sterrenstelsel, onder invloed van vier krachten (de zwaartekracht, de elektromagnetische kracht, de ‘zwakke’ kernkracht en de ‘sterke’ kernkracht, die zorgt dat deeltjes bij elkaar blijven.
  •  Anton behandelt zwarte gaten, neutronensterren, supernova’s (waarvan de buitenste schil is weggeblazen door neutrino’s), de onstabiele vrije neutronen, de ‘donkere energie’ (die het ondanks de zwaartekracht sneller uitdijen van het heelal verklaart) en Jupiter die onze aardbaan heeft ‘schoongeveegd’.
  •  Ons bestaan is afhankelijk van een reeks toevalligheden; wij boffen met hoe het universum in elkaar steekt. Een goede verklaring hiervoor (God, het ‘antropisch principe’ of het ‘multiversum’) is moeilijk te geven.